Ежедневната работа в агенция за преводи не изисква само да работим с езици – ние живеем с тях. Това е причината да се стремим да пишем правилно. Вероятно не винаги успяваме. Стигне ли се до езиков спор или неизяснен въпрос, започва дългото ровене из офлайн речници, помагала и граматики… 🙂 Това дълго търсене обаче остава в миналото. От известно време насам можем да получим помощ по различни езикови въпроси онлайн.

въпросителнаПавлина Върбанова стартира нов онлайн проект, с който хвърля светлина върху затрудненията в правописа, пунктуацията и граматиката на българския език. Проектът се казва „Как се пише?“. Павлина е доктор по български език и информацията, която публикува в онлайн справочника, е достоверна. Проверена е в официални издания на Института за български език при БАН, а под всяка публикация ще намерите и съответния източник. Достоверната информация в интернет е изключително важна, тъй като при всяко търсене в google ни залива море от некомпетентни мнения. Непроверените източници са много, намираме ги лесно, но също така и лесно могат да ни подведат. Ние избираме на кого да се доверим.

Следващият път, когато изпаднете в конфузна ситуация и не знаете как се пише на български език определена дума или къде да поставите запетая, не губете време, а просто направете справка в онлайн справочника за правопис, пунктуация и граматични правила „Как се пише?“. Ще спестите ценно време и ще намерите това, което търсите.

За кого ще е от полза?

За преводачи, коректори, редактори, копирайтъри, рирайтъри и изобщо всички, които искат да пишат и да се изразяват правилно.

Снимка: AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by Scabeater

The following two tabs change content below.
Казвам се Галина Стайкова и съм управител на бутикова компания за преводи Уники. Занимаваме се с преводи, локализация на софтуер, мултимедия и мобилни приложения, локализация на уеб страници. Предоставяните от нас услуги отговарят на международните стандарти EN 15038 за преводачески услуги и ISO 9001 за качество.
1 Comment
  1. Как се пише заглавие на литературно произведение? В кавички – или не.Например:
    „Една българка“ – Иван Вазов
    Вярно ли е?

Вашият коментар